Orkesteri, kamarimusiikki ja johtamisaineet

Aineryhmä kouluttaa kuoron-, orkesterin- ja puhallinorkesterinjohtajia sekä muita musiikin ammattilaisia suomalaisen ja kansainvälisen työelämän tarpeisiin. Lisäksi aineryhmä koordinoi Sibelius-Akatemian säestystoimintaa, orkesteri- ja kamarimusiikkikoulutusta ja siten saattaa yhteistyöhön musiikin johtamisen ja eri instrumenttien pääaineopiskelijat.

Opiskelu

Pääaineena voi opiskella kuoron, orkesterin tai puhallinorkesterin johtamista. Opiskelija tekee tiivistä yhteistyötä opettajien, oman opiskelijaryhmänsä sekä erilaisten opiskelija- ja ammattikokoonpanojen kanssa.
 

Koulutuksessa käytettävät harjoitusorkesterit ja -kuorot koostuvat muiden aineryhmien opiskelijoista, jotka osallistumalla suorittavat omia instrumenttiopintojaan. Kapellimestariopiskelijoiden ja puhallinkapellimestariopiskelijoiden harjoitusinstrumenttina toimii harjoitusorkesteri. Kuoronjohdon koulutuksessa käytetään vokaaliyhtyettä.


Musiikin johtamisen pääaineopiskelijat ovat usein jo musiikin ammattilaisia, jotka ovat hankkineet kannuksensa omissa instrumenteissaan, työelämässä tai esimerkiksi kandidaatin- tai maisteritutkinnon muodossa, ja haluavat johtamisopinnoin syventää ja laajentaa osaamistaan.


Valmistuttuaan opiskelijalla on laaja musiikillinen yleissivistys ja vankka ammattitaito, jonka pohjalta hän voi työskennellä monenlaisissa vaativissa tehtävissä musiikin alalla -  ennen kaikkea kuitenkin kuoron-, orkesterin- ja puhallinorkesterinjohtajana. Koulutus antaa valmiudet myös jatko-opintoihin. Sibelius-Akatemiassa voi suorittaa jatkotutkintoina musiikin lisensiaatintutkinnon (MuL, mus. lis.) ja musiikin tohtorintutkinnon (MuT, mus. toht.).

Kamarimusiikki

Kamarimusiikki

Sibelius-Akatemiassa opiskelee vuosittain 130 kamarimusiikkiryhmää, jotka koostuvat klassisen musiikin osaston opiskelijoista.  Kamarimusiikkitoimintaa koordinoi orkesteri-, kamarimusiikki- ja kapellimestarikoulutuksen aineryhmä.

Kamarimusiikin professorina toimii Marko Ylönen (toimivapaalla 1.8.2016-30.7.2017). Kamarimusiikin vastuuopettajana toimii lukuvuoden 2016-17 ajan Asko Heiskanen. Muita kamarimusiikin vastuuopettajia ovat Teemu Kupiainen, Pasi Pirinen, Ilmo Ranta sekä Martti Rautio. 
 

Kamarimusiikin opiskelijalla on mahdollisuus viikoittaisen opetuksen ohella osallistua kuukausittaisiin matineoihin Musiikkitalon Camerata-salissa sekä neljä kertaa vuodessa järjestettäviin kamarimusiikkiviikonloppuihin kurssikeskus Kallio-Kuninkalassa Järvenpäässä. Kamarimusiikkiryhmät esiintyvät myös kamarimusiikkitutkintomatineoissa, joita järjestetään noin seitsemän kertaa vuodessa. Lukuvuosi huipentuu kamarimusiikkiviikkoon, jonka aikana kuullaan lukuisia opiskelijakonsertteja. 

Säestys

Säestys

Ohjelmiston opettelu ja esittäminen kamaripianistin eli säestäjän johdolla on olennainen osa mitä tahansa instrumenttiopintoja. Orkesteri-, kamarimusiikki- ja kapellimestarikoulutuksen aineryhmä koordinoi Sibelius-Akatemian säestyspalveluja. Sibelius-Akatemiassa toimii 6 vakinaista kamaripianistia ja noin 15 tuntiopettajaan rinnastettavaa kamaripianistia. Heidän kanssaan opiskelija tutustuu teosten partituurin rakenteisiin ja harmonioihin sekä saa tukea matineoihin ja tutkintokonsertteihin.

Opettajat

Professori
Tuntiopettaja
Tuntiopettaja
Tuntiopettaja
Vieraileva professori
Orkesterijärjestäjä
Professori
Tuntiopettaja
Tuntiopettaja
Tuntiopettaja

Orkesterit ja yhtyeet

    

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri tarjoaa orkesterisoitinten opiskelijoille mahdollisuuden hioa taitojaan täysimittaisen orkesterin rivissä. Johtajina toimivat ammattikapellimestarit sekä kerran vuodessa kapellimestariopiskelija. Myös orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori johtaa orkesteria säännöllisesti.
 

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri perustettiin vuonna 1916. Sitä ovat vuosien varrella johtaneet muun muassa Jussi Jalas, Jorma Panula, Arvid Jansons, Paavo Berglund, Sir Collin Davis, Eri Klas, Leif Segerstam, Atso Almila, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu, John Storgårds, Osmo Vänskä, Sakari Oramo ja Mikko Franck.


Orkesteri on konsertoinut lukuisissa Euroopan pääkaupungeissa, Venäjällä, Pekingissä, Tokiossa ja New Yorkin Carnegie Hallissa sekä Los Angelesin Walt Disney Hallissa. Orkesteri on jäsenenä Euroopan kansallisten nuoriso-orkestereiden liitossa (EFNYO), joka koostuu EU-maiden arvostetuimmista ammattiin valmistavista sinfoniaorkestereista.

Sibelius-Akatemian puhallinorkesteri Academy Winds

Sibelius-Akatemian puhallinorkesteri Academy Winds

Sibelius-Akatemian puhallinkapellimestarikoulutus alkoi vuonna 2001 läheisessä yhteistyössä Puolustusvoimien soittokuntien kanssa. Tämä avaus antoi energisen sysäyksen suomalaisen puhallinmusiikin elävöitymiselle ja uusien puhallinmusiikin sävellysten synnylle nostaen suomalaisen puhallinmusiikin yhdeksi Euroopan kukoistavimmista. Sibelius-Akatemian puhallinensemble, Academy Winds, sai nykyisen muotonsa vuonna 2012 kun puhallinkapellimestariluokan lehtoriksi tullut Peter Ettrup Larsen käynnisti toiminnan virallisesti. Kuten perinteinen ja tunnettu Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterikin (1916 alkaen), myös Academy Winds on kausittain kokoontuva orkesteri. Soittajat valitaan orkesterisoittajien keskuudesta erillisille 4-6 päivän harjoitusperiodeille, jotka huipentuvat julkiseen konserttiin. Aikataulu jäljittelee ammattiorkestereiden harjoitusjaksoja. Kutsu Midwest Cliniciin 2014 on ensemblen ensimmäinen kansainvälinen avaus.

NYKY Ensemble

NYKY Ensemble

NYKY Ensemble on vuonna 2009 perustettu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nykymusiikkiyhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii professori Tuija Hakkila. Säännöllisesti konsertoiva orkesteri toimii foorumina nykymusiikin projekteille ja tutustuttaa opiskelijoita nykymusiikin trendeihin. Yhtyeen kokoonpano riippuu kulloinkin esitettävistä teoksista. NYKY Ensemblea ovat ohjanneet muun muassa Heikki Nikula, Heini Kärkkäinen, Jouko Laivuori, Anssi Karttunen, Mikael Helasvuo, Jukka Savijoki, Eija Kankaanranta, Jean-Baptiste Barrière, Anu Komsi, Ilmo Ranta, Max Savikangas, Tim Ferchen, Minna Pensola ja Anssi Karttunen. Orkesterin yhteistyökumppaneina ovat olleet muun muassa seuraavat tahot:

  • Musica Nova (2013, 2015)
  • Liisa Pentti + Co (Spaceparticles #10 vuonna 2013; The Sinking of the Titanic vuonna 2015)
  • Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokumpu - Tanssin koulutus (Kaija Saariaho "Maa", 2013)
  • AAVE -festivaali (Fausto Romitelli: "An Index of Metals", 2014)
  • Jean-Baptiste Barrière & Image Auditive (”Näe! Kuule! Sähköisty!” vuonna 2012, Kaija Saariaho: "Maa" vuonna 2013)

Sibelius-Akatemian vokaaliyhtye

Sibelius-Akatemian vokaaliyhtye

16 laulajan Sibelius-Akatemian vokaaliyhtye Vocis toimii kuoronjohtajaluokan harjoitus- ja tutkintokonserttien instrumenttina. Julkisten tutkintokonserttien lisäksi yhtye esiintyy aika ajoin omissa konserteissaan yliopiston ulkopuolella.

KapuTv kurkistaa kulissien taakse

KapuTv orkesterinjohdon, kuoronjohdon ja puhallinorkesterinjohdon opiskelun oma soittolista Youtubessa. Videoilla vierailevat sekä kansainväliset että kotimaiset opettajatähdet. Virittäydy kanavalle!
 

Hakeminen

Hakumenettelyt poikkeavat hieman toisistaan riippuen siitä, hakeeko henkilö orkesteri-, puhallinorkesteri- vai kuoronjohdon pääaineopiskelijaksi. Orkesteri- ja puhallinorkesterijohdon pääaineopiskelijaksi hakevilta edellytetään monipuolisia solistisia ja teoreettisia valmiuksia sekä kokemusta yhteissoitosta. Kuoronjohdon pääaineopiskelijoiksi hakevilta edellytetään monipuolisia solistisia ja teoreettisia valmiuksia sekä kokemusta yhteislaulusta.

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi
 

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi