Ooppera

Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmän tarjoama oopperakoulutuksen maisteriohjelma on ainoa laatuaan Suomessa. Englanninkielinen ohjelma tarjoaa opetusta näyttämöllisissä aineissa sekä suoraa työkokemusta oopperaproduktioiden parissa. Täysimittaiset oopperaproduktiot ovat Sibelius-Akatemian vuoden merkkitapahtumia.

Opiskelu

Oopperakoulutuksen maisteriohjelmasta valmistutaan musiikin maisteriksi pääaineena oopperalaulu. Myös korrepetiittorikoulutus, johon haetaan laulumusiikin aineryhmän yleisten hakukäytäntöjen mukaan, tapahtuu oopperakoulutuksessa. Opetus annetaan pääosin englannin kielellä, mutta tilanteesta riippuen voidaan käyttää myös suomen ja ruotsin kieltä.

 

Koulutus koostuu opetusmoduuleista, jotka on suunniteltu ja aikataulutettu etukäteen koko koulutuksen ajaksi. Moduuleja on yhteensä viisi, ja niiden sisältämät oopperaproduktiot muodostavat koulutuksen ytimen. Opiskelija osallistuu koulutuksen aikana yhteensä neljään täysimittaiseen orkesterisäestykselliseen oopperatuotantoon. Lisäksi tehdään pienimuotoisia oopperoita tai kohtauksia.

 

Opiskelijan opinnäyte muodostuu produktioista ja niihin liittyvistä esityksistä. Produktioihin liittyvä moduuli on kestoltaan kuusi viikkoa, ja se sisältää intensiivisen harjoitusperiodin sekä esitykset. Tutkintovaatimusten mukainen muu opetus on teemoitettu ja aikataulutettu niin, että ne tukevat produktioihin osallistumista.

 

Kansainvälisyys on opinnoissa sisäänrakennettua ja suunnitelmallista toimintaa. Yhteistyö kansainvälisten kumppaneiden kanssa tuo opiskelijalle mahdollisuuksia kansainvälistymiseen jo opintojen aikana. Oopperan maisterikoulutus toteutetaan yhteistyössä valikoitujen kansainvälisten partneriyliopistojen kanssa. Opettajavaihto puolestaan tuo tunnettuja ulkomaisia opettajia Sibelius-Akatemiaan ja antaa myös Sibelius-Akatemian omille opettajille mahdollisuuksia ammatilliseen kasvuun ja kehittymiseen. Oopperakoulutus osallistuu muun muassa joka toinen vuosi järjestettävään pohjoismaisten ja Baltian maiden oopperakorkeakoulujen biennaaliin

Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle sellaiset lauluäänen ja näyttämötyön hallintaan ja musiikin ymmärtämiseen perustuvat taiteelliset valmiudet, että hän kykenee toimimaan vaativissa solistin tehtävissä. Korrepetiittori voi toimia monipuolisena laulumusiikin ammattilaisena.

 

Vuonna 2011 valmistuneessa Musiikkitalossa Sibelius-Akatemialla on käytössään neljä omaa salia ja auditorio. Niistä Sonore-sali on suunniteltu akustista musiikkia varten ja erityisesti musiikkiteatterikäyttöön. Näyttämötekniikka ja noin 30 hengen orkesterimonttu tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet sekä oopperakoulutuksen toteuttamiselle että monipuoliselle produktiotoiminnalle

Oopperakoulutus lyhyesti

Oopperakoulutus lyhyesti

Maisteritasoinen oopperakoulutus 2,5 vuotta

 • Tutkinto: musiikin maisteri, pääaineena oopperalaulu

Oopperakoulutuksen uusi rakenne

 • 12 lauluopiskelijan ensemble
 • sisäänotto joka toinen vuosi
 • opetus moduuleissa
 • produktiot suunniteltu ja aikataulutettu 2,5 vuoden ajaksi

Kansainvälinen koulutus

 • englanninkielinen
 • kansainvälisiä yhteistyökumppaneita (mm. NordOpera-verkostosta ja Butler School of Music, University of Texas at Austin)
 • rakenteellista ja suunnitelmallista kansainvälistä yhteistyötä
 • synergiaa ja parhaita osaajia koulutuksen käyttöön
 • antaa opiskelijoille valmiuksia kansainvälisessä työympäristössä toimimiseen ja verkostoitumiseen

Oopperakoulutuksessa toteutetut produktiot

Oopperakoulutuksessa toteutetut produktiot

Musiikkitalossa toteutetut produktiot:

 • 2011 Kortekangas & Baran: Yhden yön juttu (kantaesitys)
 • 2012 Mozart: Figaron häät, Menotti: Konsuli
 • 2013 Rameau: Villiä rakkautta, Strauss: Lepakko
 • 2014 Mozart: Così fan tutte, Aho: Frida y Diego (kantaesitys)
 • 2015 Rossini - Il viaggio - Matka Brysseliin, Yön kasvot – ranskalaisen oopperan ilta, Sempre, sempre! Oopperakohtauksia ja aarioita
 • 2016: Mozart: Figaron häät

Tulevia produktioita:

 • Syksy 2016: Humperdinck: Hänsel und Gretel ja Rautavaara: Tietäjien lahja
 • Kevät 2017: Britten: Kesäyön unelma
 • Syksy 2017: Verdi: Falstaff, Sempre, sempre! Oopperakohtauksia ja aarioita

Opiskelijat

Opiskelijat

Oopperakoulutuksessa opiskelevat tällä hetkellä alla olevat henkilöt. Opiskelijan nimeä klikkaamalla näet hänen ansioluettelonsa PDF-muodossa.

 

Silja Aalto (FIN)

 

Mariia Bertus (FIN)

Ylva Gruen (SWE)

 

Matias Haakana (FIN)

 

Laura Kivikoski (FIN, korrepetitio)

Visa Kohva (FIN)

 

Alina Koivula (FIN)

 

Annika Leino (FIN)

Lili Machavariani (vaihto-opiskelija 2015-2016, Georgia)

 

Giorgi Paikidze (vaihto-opiskelija 2015-16, Georgia)

 

Elisabet Petsalo (FIN)

Jenna Ristilä (korrepetitio, FIN)  

Samuli Takkula (FIN)

Tiitus Ylipää (FIN)

   

 

Hakeminen

Oopperakoulutukseen haku järjestetään joka toinen vuosi. Seuraavat opiskelijavalinnat järjestetään tammikuussa 2017. Opiskelijat valitaan koulutukseen äänityypeittäin, toteutettavaksi valittuihin produktioihin sopivina ensembleinä. Näin oopperaproduktiot voidaan toteuttaa pääosin omin voimin.

 

Yhteystiedot

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi (at) uniarts.fi

siba.opintopalvelut (at) uniarts.fi
siba.hakijapalvelut (at) uniarts.fi