Peter och vargen

Konserten och material

Torsdagen den 12 september 2013 fick sammanlagt över 3100 elever och lärare från huvudstadsregionen ta del av musiksagan Peter och vargen i Musikhuset i Helsingfors. Två dagar senare, lördagen den 14 september, stod Musikhusets dörrar öppna för alla barnfamiljer och barnasinnade och Peter sprang igen en gång ut för att fånga vargen. Senare samma månad fick även skolever i Borgå, Åbo, Jakobstad och Vasa stifta bekantskap med verket.

 

Arrangör var Sibelius-Akademin, med stöd av Svenska Kulturfonden. För musiken svarade Konstuniversitetets orkester som bestod av studerande under ledning av Kaapo Ijas.  Skådespelare Nicke Lignell var berättare och tog åhörarna med på ett äventyr där de mötte både Peter och hans farfar, en fågel, en anka, en katt, några jägare och, sist men inte minst, vargen!

 

Här på hemsidan sammanställdes tips och idéer på hur man, såväl före som efter själva konserten, kunde jobba med verket. Man kunde titta på filmer, lyssna på skivinspelningar och lära känna de olika instrumenten såväl på basen av utseende som klangfärg. Man kunde teckna och måla och t.ex. översätta sagan till olika språk. Eller varför inte dramatisera, agera och filma det hela?

 

Det materialet lever naturligtvis kvar och kan användas även efter konserten, såväl i daghem och skolor som i hemmen.  Jag hoppas att det kan vara en källa till nyfikenhet, inspiration och många sköna stunder i musikens tecken!

 

Marina Lindholm

Lektor i musikpedagogik vid Sibelius-Akademin

Filmer och inspelningar
Det finns många olika filmer och inspelningar som baserar sig på Sergej Prokofjevs "Peter och vargen". Här nedan följer en lista på några som man kan bekanta sig med. Många kan köpas i musikaffärer eller beställas via nätbutiker, och många av dem är också tillgängliga på Youtube.
Att jobba med Peter och vargen
Härifrån hittar du olika material och sätt att jobba med Peter och Vargen!
Sagan om Peter och vargen
Läs mera
Sergej Prokofjev – mannen som komponerade "Peter och vargen"
Instrumentpresentation
Idas och Ollis presentation av Musikhuset