Whatever Makes You Happy, still from video.

Tuomo Tuovinen: Whatever Makes You Happy

Friday, March 10, 2017 - 00:00 to Sunday, April 2, 2017 - 00:00
Sorbus

Avajaiset torstaina 9.3. klo 18–21 (Sorbuksessa ja Solmu Pubissa toisella puolen katua)

Kukaan ei halua kuolla. Edes ihmiset, jotka haluavat taivaaseen, eivät halua kuolla päästäkseen sinne.
– Steve Jobs

Tuomo Tuovisen näyttelyssä Whatever Makes You Happy nähdään kahdelle kuvaruudulle jaettu tarinallinen videoteos, joka keskittyy neljään päähenkilöön. He yrittävät selviytyä arkisissa askareissaan keittiössä ja ruokakaupassa – navigoiden tiedon, epäilyn, uskomusten ja toiveiden ristiaallokossa. Heidän maailmankuvansa on mosaiikki sekalaisista ja ristiriitaisista näkemyksistä, teorioista, tarinoista, tutkimustuloksista, myyteistä ja ajan ilmiöistä.

Teoksen käsikirjoitus lainaa tekstiään suoraan ja epäsuorasti artikkeleista, blogeista, mainoksista ja sekalaisista nettilähteistä, sekä toisista teoksista, kuten Miguel de Unamunon kirjasta Pyhän miehen uhri (1930). Whatever Makes You Happy pohtii, miksi karhut syövät mustikoita ja mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että ruoka on uusi uskonto.

Videoteoksen pääosissa esiintyvät Niina Hosiasluoma, Mikko Ensio Lehtonen, Tatu Nenonen ja Lotta Suomi. Koreografian on ohjannut Laura Jantunen, ja musiikin säveltänyt Islaja eli Merja Kokkonen.

* * *

Tuomo Tuovinen on Helsingissä asuva taiteilija, jonka työskentelee usein liikkuvan kuvan keinoin ja on tehnyt mm. musiikkivideoita. Hän on Sorbus-työryhmän ja Sorbus-kollektiivin jäsen ja kuuluu myös Hyrynsalmella ja Helsingissä toimivaan Mustarinda-seuraan. Whatever Makes You Happy on osa Tuovisen opinnäytetyötä Kuvataideakatemiaan. Opinnäytteen ensimmäinen osa oli videoinstallaatio Taideskole, joka esitettiin Kuvan Kevät -näyttelyssä vuonna 2014.

Näyttelyä tukee VISEK ja Juntulan Luomutila. Sorbusta tukee Koneen Säätiö.

Sorbus, Vaasankatu 15, Helsinki
Avoinna to–pe 15–19, la–su 14–18