Seela Sella elää roolinsa

Media: 
Photo: Eeva Anundi
|

Näyttämö on ainoa paikka maailmassa, jossa ei näytellä, sanoo Seela Sella. Roolinsa hän omaksuu mielikuvituksella, vaistolla ja älyllä.

Pienen Seela-tytön ensimmäinen näyttämö oli Pispalan Pelastusarmeijassa.

– Taisin lausua Immi Hellénin runon Hiiriä pyydystämässä, kertoo Seela Sella, 81.

Hän muistelee Pelastusarmeijaa rakkaudella. Sinne olivat tervetulleita kaikki – ja Pispala oli väärällään köyhiä ja juoppoja.

Asiasanat

Tagit: 

Kaija Saariaho: Taiteen puuttuminen köyhdyttää ja latistaa elämää

Media: 
Photo: Andrew Campell
|

Säveltäjä Kaija Saariaho on aina ollut herkkä äänille ja musiikille. Jo lapsena hän kuuli päässään musiikkia, jonka hän lapsen mielikuvituksella kuvitteli tulevan päänsä alla lepäävästä tyynystä.

Säveltäjäksi ryhtyminen, siihen uskaltautuminen ei ollut helppoa itsekriittiselle nuorelle naiselle. Sibelius-Akatemiassa opiskelun jälkeen hän päätyi 1980-luvun alussa Saksan kautta Pariisiin ja alkoi opiskella tietokonemusiikkia Ircamin nykymusiikin tutkimuskeskuksessa. Saariaho asettuikin pysyvästi Ranskaan ja perusti perheen siellä.

Asiasanat

Tagit: 

Kuvataiteilija Satu Kiljunen on aina matkalla

Media: 
Photo: Eeva Anundi
|

Kuvataiteilija Satu Kiljunen ei suostu jäämään paikoilleen toistamaan jo osaamaansa. Hän haluaa kehittyä taiteensa mukana ja etsiä havaintoja maailman ääriltä sekä ulkosaaristosta. Matkakumppanina kulkee tarve älyllistää taidetta. 

Lapsena Satu Kiljunen haaveili tulevansa kulttuuripersoonaksi. Sittemmin hänestä tuli kuvataiteilija – ja myös paljon muuta. Kesäkuussa hänet vihitään Taideyliopiston kunniatohtoriksi.

Ralf Långbacka ei tinkinyt taiteesta

Media: 
|

Ohjaaja Ralf Långbacka on halunnut tehdä teatteria omilla ehdoillaan, johtokuntia kumartamatta. Aina se ei ole ollut helppoa.   

Lapsena Ralf Långbacka ei haaveillut teatterin tekemisestä. Närpiöläispoika luki paljon, ja leikkien esikuvina olivat kirjat ja elokuvat. Myöhemmin hän ymmärsi olleensa aina ohjaaja.

– Ohjasin leikkejä. Minulla oli niistä yleensä mielikuva ja halusin ehdottaa muille, mitä tehdään.

Mary Kelly: Taide muuttaa yksilöitä ja yksilöt muuttavat maailmaa

Media: 
|

Mary Kelly tarkastelee yhteiskunnallisia muutoksia arkisten asioiden avulla.

Mary Kellyn varhaisin muisto taiteen kokemuksesta on hänen käteensä osunut hylätty kirja yhdeksänvuotiaana.

– Avasin sen ja rakastuin päätä pahkaa. Sanat tuntuivat musiikilta ja luin tekstiä yhä uudelleen. Vasta myöhemmin sain selville, että kyseessä oli Alexander Popen alkuperäinen käännös Homeroksen Odysseijasta.

Asiasanat

Tagit: 

Taiteen kieli vei Markus Konttisen mukanaan

Media: 
Photo: Jussi Tiainen
|

Kuvataiteilija Markus Konttinen opiskeli taidetta visuaalisesti vapautuneena aikana, 1980-luvulla. Hän tunnisti kuvataiteen omaksi kielekseen – ja uppoutui siihen täysin.

Nuorena Markus Konttinen ajatteli, ettei ryhdy ainakaan kuvataiteilijaksi. Hänen vanhempansa olivat tekstiilitaiteilijoita, ja isä oli kiinnostunut myös maalaamisesta.

– Inhosin ajatusta siitä, että tekisin samaa kuin vanhempani. Sen sijaan musiikki oli minulle lukiossa tärkeää, Konttinen kertoo.

Asiasanat

Tagit: 

Lauri Paloheimo on kotonaan musiikissa

Media: 
|

Rahoitusmaailmassa työuransa tehnyt Lauri Paloheimo on sielultaan taiteilija. Sijoitusosaamisensa hän on valjastanut musiikkikasvatuksen tukemiseen.

– Älä siitä papan musiikista välitä. Se soi ihan itsekseen, totesi Sibeliuksen tytär Eva Paloheimo lapsen lapselleen Laurille tämän ollessa pieni.

Asiasanat

Tagit: 

Hanna Nurminen on taustavoimana taiteessa

Media: 
Photo: Ville Väätäinen
|

Taiteen mahdollistaminen on Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurmisen työtä. Taide tuo esille asioita, joita ei muutoin pystyttäisi ilmaisemaan, hän uskoo.

Kun Hanna Nurminen muutti Merimaskuun maatalon emännäksi vuonna 1982, hän suunnitteli tekevänsä suomen kielen väitöskirjan. Sitten syntyivät lapset, ja maatilallakin riitti tehtävää. Väitöskirja jäi, mutta eteen tuli jotain ihan muuta.

Asiasanat

Tagit: 

Erin Manning: Taide on se voima, joka liikuttaa meitä

Media: 
|

Erin Manningin mukaan pienet asiat horjuttavat laajempia kokonaisuuksia.

Erin Manning on kansainvälisesti tunnettu kanadalainen taiteilija ja filosofi. Hän edistää taiteellista tutkimusta, josta Kanadassa käytetään nimitystä ’research creation’. Sen tarkoituksena on haastaa perinteinen teorian ja käytännön vastakkainasettelu ja herättää kysymyksiä, kuten sen mistä puhumme, kun puhumme taiteen tekemisestä tai valmiiksi tulemisesta. 

Asiasanat

Tagit: 

Musiikki teki Derek Scottista professorin

Media: 
Photo: Eeva Anundi
|

Professori, pianisti ja säveltäjä Derek Scott uskoo musiikin voimaan. Se tuntuu iholla ja jättää jälkiä historiaan.

Derek Scottin varhaisin muisto musiikista on hänen isoäitinsä soittamassa pianoa.

– Hän soitti vanhoja, sentimentaalisia kappaleita. Yksi suosikeistani oli "You are my sunshine". Kyyneleet valuivat silmistäni ja halusin kuulla kappaleen yhä uudelleen.

Asiasanat

Tagit: 

Sivut