Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukse­ssa kokeillaan kansainvälistä yhteistyötä

Media: 
Photo: Harri Mäki
|

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen on perustettu lukuvuodelle 2018-2019 kokeiluluontoinen Nuorisokoulutuksen kansainvälinen luokka (Young Musicians’ International Class), jolle valittiin pilottivaiheessa kolme opiskelijaa. Heistä kaksi tulee Virosta ja yksi Itävallasta. Nuoret alle 18-vuotiaat taiturit opiskelevat Suomessa Sibelius-Akatemian opettajien johdolla noin kerran kuukaudessa. Soittotuntien lisäksi he voivat mahdollisuuksien mukaan osallistua myös musiikin hahmotustaitojen ja yhteissoiton opetukseen.
 

Heikki Lehtonen: ”Auttamisesta tuli tapa”

Media: 
Photo: Markus Sommers
|

”Taideyliopisto on tietynlainen portti taidemaailmaan. Vaikka yliopisto onkin yhä enemmän ja enemmän avautunut ulkopuolisille, tämä on kuitenkin edelleen oma kiehtova ja salainen maailmansa, johon on ollut mahtavaa päästä mukaan”, kuvailee Taideyliopiston Taide on lahja -kampanjaan vapaaehtoisena osallistunut hallitusammattilainen Heikki Lehtonen.

Asiasanat

Saastamoisen säätiö haastaa kohtaamaan

Media: 
Photo: Photo: Veikko Kähkönen / Uniarts Helsinki
|

Saastamoisen säätiö on tukenut Kuvataideakatemian nuorten taiteilijoiden kansainvälistymistä yhteensä yli 1,5 miljoonalla eurolla. Kansainvälistyminen on välttämätöntä, koska taide rakentuu vuorovaikutuksessa ja kehittyy erilaisten kohtaamisten kautta. Globaalissa yhteiskunnassa myös taiteen tulee kytkeytyä kansainvälisiin keskusteluihin ja pyrkiä rohkeasti ratkaisemaan yhteisiä haasteita.

Asiasanat

Haastattelusarjan päätösosassa näyttelijäalumni Rauni Ranta

Media: 
Photo: Piia Peltola
|

Näyttelijäalumneiden haastattelujen sarjan päätösosassa palataan niin kauas kuin Teatterikorkeakoulun historiassa päästään.

Vuosina 1947-1950 Suomen Teatterikoulussa opiskelleen 90-vuotiaan Rauni Rannan tarina on suomalaisen teatterikoulutuksen historiaa, suomalaisen teatterikentän kehittymisen historiaa, radioteatterin historiaa ja Suomen historiaa. Se on myös kertomus Suomen sodanjälkeisen ajan taiteilijapiireistä ja taiteilijakoti Lallukasta. Ja kyllä, se on myös rakkaustarina.

Näyttelijäopiskelija Satu Tuuli Karhu: On ollu todella hienoa opiskella just nyt tässä koulussa, koska on nähny sen, miten täällä on tartuttu ajankohtasiin asioihin.

Media: 
Photo: Sanni Siira
|

Pitkin syksyä on Uniartsin Uutishuone-sivulla julkaistu eri vuosikymmeninä valmistuneiden näyttelijöiden haastatteluja. Haastattelusarjan lähestyessä loppuhuipennustaan on aika keskustella nykyisen näyttelijäopiskelijan kanssa.

Taide muuttaa maailmaa, kun yhteisöt purkavat ongelmakohtia

Media: 
Photo: Esa Salminen
|

Taideyliopistossa vieraillut kanadalainen Judith Marcuse syventyy yhteisöjä muuttavaan taiteeseen. Hänestä yhteisötaide voi olla terapeuttista, mutta terapiaa se ei ole. Taiteilija ei yhteisötaiteessa ole parantaja, vaan avustaja.

– Meidän kulttuureissamme taiteet on laitettu järjestykseen ylhäältä alas. Ylimpänä on korkeakulttuuri: museot, ooppera, galleriat, tanssiryhmät ja laitosteatterit. Alimpana on tytär kylpyammeessa laulamassa koirasta, sanoi Judith Marcuse Helsingissä 18. syyskuuta.

Asiasanat

Näyttelijäalumni Miiko Toiviainen: Musta on ollu liikuttavaa, miten paljon TeaKissa välitetään opiskelijoista.

Media: 
Photo: Mitro Härkönen
|

Vuonna 1989 syntynyt Miiko Toiviainen opiskeli näyttelijäntaiteen koulutusohjelmassa vuosina 2012-2018. Monipuolisen näyttelijän seuraava työ on taiteilija Kurt Kuurnan rooli  Kaasua, komisario Palmu -esityksessä Helsingin kaupunginteatterissa.

1. Mieleenpainuvin/hauskin muistosi opiskeluajoilta?

Näyttelijäalumni Suvi-Sini Peltola: Pitäkää huolta tärkeimmästä. Eli teatterin tekemisestä ja näyttelijäntyöstä.

Media: 
Photo: Liisa Valonen
|

Tampereen Työväen Teatterissa työskentelevä Suvi-Sini Peltola opiskeli Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön koulutusohjelmassa vuosina 2000-2004. Hän on näytellyt leijonanosan tähänastisesta urastaan kaupunginteattereissa, ja arvostaa niiden heterogeenisiä työympäristöjä.

1. Mieleenpainuvin/hauskin muistosi opiskeluajoilta?

Suvi-Sini Peltolan opintojen aikaan maailmanpolitiikassa kuohui. Peltolan päällimmäiset muistot liittyvätkin 9/11-hyökkäykseen ja jenkkien niiden seurauksena käynnistämään Irakin-sotaan.

Sivut